Πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας: Η ξαφνική αναβολή του γάμου της

japan royals engagement

 

 

Πριν από ένα χρόνο το love story τους και η απόφαση της πριγκίπισας να αφήσει πίσω της τα προνόμια και τον τίτλο της για χάρη του έρωτα είχαν κάνει το γύρο του κόσμου.  Ενώ όμως όλοι περίμεναν το γάμο τους η πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας και ο αρραβωνιαστικός της Κέι Κομούρο αποφάσισαν τελικά να τον αναβάλουν τουλάχιστον έως το 2020, τονίζοντας πως δεν είναι ακόμη έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυτό το σημαντικό βήμα.

Η 26χρονη εγγονή του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ακιχίτο, γνώρισε τον Κέι Κομούρο πριν 6 χρόνια σε ένα εστιατόριο στην Ιαπωνία. Οι δυο τους σπούδαζαν στο ίδιο πανεπιστήμιο και είχαν πάει στο εστιατόριο για να συζητήσουν με άλλους συμφοιτητές τους για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Ο Κομούρο λατρεύει τη θάλασσα, είναι εξαιρετικά ικανός στο θαλάσσιο σκι και το σερφ, παίζει βιολί και ξέρει να μαγειρεύει.

 

 

 

n mako c 20170517

 

Ο πρίγκιπας Χισαχίτο (δεύτερος στη σειρά διαδοχής μετά τον μεγαλύτερο αδελφό του) και η πριγκίπισσα Κίκο με τα παιδιά τους, Μάκο (αριστερά) Ακισίνο και Κάκο, με παραδοσιακή ενδυμασία την ημέρα της τελετής για το πέρασμα από τη βρεφική στην παιδική ηλικία του μικρού πρίγκιπα Ακισίνο.

 

Όπως αναφέρει η «Daily Mail», πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για την εγγονή του αυτοκράτορα, καθώς τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ιαπωνίας κρατούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την προσωπική τους ζωή. Η Μάκο πάντως ήταν το πρώτο μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας που σπούδασε στο πανεπιστήμιο, πρώτα στην Ιαπωνία και μετά στην Αγγλία. Οι ζωές των μελών της δυναστείας των Χρυσανθέμων ελέγχονται απόλυτα από την αυλή των ανακτόρων Ακασάκα, που αποφασίζει για την κάθε τους κίνηση σε ένα περιβάλλον συχνά ασφυκτικό. Δεν είναι λοιπόν τόσο περίεργο που ένα μέλος της, ειδικά κάποιο που βρίσκεται αρκετά πίσω στη σειρά διαδοχής, θέλει να αφήσει πίσω τη βασιλική της ιδιότητα για μια πιο απλή ύπαρξη.

Αλλά, το ζευγάρι δήλωσε πως τελικά διστάζει να προχωρήσει σε έναν τόσο γρήγορο γάμο. «Ευθύνεται η ανωριμότητά μας και απλά το μετανιώσαμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Ο γάμος, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για τον Νοέμβριο, θα ήταν ένα σημαντικότατο γεγονός για τη χώρα και την οικογένειά της και τον αυτοκράτορα Ακιχίτο, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του τον Απρίλιο του 2019.

 

Οι Ιάπωνες δέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό το νέο του γάμο που ανακοινώθηκε το περασμένο έτος. Στην ανακοίνωση που δόθηκε από το παλάτι αναφέρεται πως η 26χρονη Μάκο «βιάστηκε σε πολλά πράγματα» και το ζευγάρι αποφάσισε πως θέλει περισσότερο χρόνο για να σχεδιάσει το κοινό του μέλλον. «Θέλω να σκεφτώ τον γάμο πιο πολύ και να έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε για τον γάμο και αυτά που θα ακολουθήσουν», δήλωσε η Μάκο. Ο επίσημος αρραβώνας της με τον 26χρονο Κέι Κομούρο ήταν προγραμματισμένος για τις 4 Μαρτίου. Πηγές του αυτοκρατορικού οίκου ανέφεραν στο CNNi πως λόγος της αναβολής είναι πράγματι «η απουσία προετοιμασίας». Η πριγκίπισσα Μάκο «κατάλαβε την έλλειψη χρόνου για τις προετοιμασίες», τόνισε το παλάτι. Η Μάκο έχει ενημερώσει τους παππούδες της για την απόφασή της και εκείνοι την αποδέχθηκαν. «Λυπούμαστε πολύ που δημιουργούμε πρόβλημα και επιπρόσθετο βάρος σε εκείνους που θα έχουν βοηθήσει», είπε ακόμη η Μάκο. Ο νόμος ορίζει πως η πριγκίπισσα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση στην αυτοκρατορική οικογένεια μετά τον γάμο. Η τελευταία «γαλαζοαίματη» που το έκανε είναι η θεία της, Σαγιάκο, η μοναδική κόρη του αυτοκράτορα Ακιχίτο, που παντρεύτηκε τον Γιοσίκι Κουρόντα το 2005.

 

mako rtr 2017 051617

 

Ο ίδιος νόμος ορίζει πως μόνο τα αρσενικά μέλη της οικογένειας μπορούν να ανέλθουν στον θρόνο. Αυτοί είναι οι: πρίγκιπας Ναρουχίτο, ο νεότερος αδελφός του πρίγκιπας Ακισίνο και ο γιός αυτού, πρίγκιπας Χισαχίτο. Ο Ναρουχίτο θα διαδεχθεί τον πατέρα του στη θέση του αυτοκράτορα την 1η Μαΐου του 2019. Θα είναι ο 126ος αυτοκράτορας που θα ανέλθει στον ιαπωνικό Θρόνο των Χρυσανθέμων.

Πλην της Μάκο, υπάρχουν ακόμη έξι ανύπαντρες πριγκίπισσες. Και αυτές θα χάσουν το αυτοκρατορικό τους στάτους σε περίπτωση που επιλέξουν να παντρευτούν έναν «κοινό θνητό», γεγονός που δημιουργήσει έντονη ανησυχία για το συνεχώς μειούμενο αριθμό των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας και δυναμώνει τις φωνές που ζητούν να αλλάξει η νομοθεσία ώστε και οι γυναίκες να μπορούν να ανέλθουν στην εξουσία.

 

Μιχάλης Αργυρόπουλος

Πηγή: www.dailymail.co.uk, cnn.gr